WAT IS PLEXIGLAS?

 

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is plexiglas officieel geen glassoort, maar kunststof. Het is echter zo helder en transparant, dat het vaak voor dezelfde functies wordt gebruikt als glasplaten. Omdat helder plexiglas een zeer hoge lichtdoorlaatbaarheid heeft (92%),
is het verschil met echt glas ook vrijwel niet te zien. Andere namen voor plexiglas zijn perspex en Acrylglas, en de officiële naam van het materiaal is Acrylaat, maar wij houden in dit artikel de gebruikelijke benaming plexiglas aan. Plexiglas heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van gewoon glas, die we hieronder zullen bespreken:
 

    • Sterker dan glas

    • Minder gewicht

    • Eenvoudig te bewerken

    • Duurzaam

 

STERKER DAN DUBBEL GLAS

 

Plexiglas is dus geen echt glas, maar een kunststof. Hierdoor is het vele malen sterker dan glas. De bekendste eigenschap van plexiglas is dat het flexibeler en stootvaster is dan glas, en dus minder snel zal breken. Een nog iets sterkere variant is polycarbonaat, dat bijvoorbeeld ook regelmatig wordt toegepast voor daken van schuren en carports etc. Een polycarbonaat plaat is ruim 250 maal sterker dan glas, en daarmee vrijwel onbreekbaar.
 

MINDER GEWICHT

 

Bovendien is plexiglas ongeveer half zo zwaar als gemiddelde glassoorten. Een plaat met een dikte van 5 mm weegt per vierkante meter slechts 6 kilo. Daarmee is Plexiglas uitermate geschikt voor toepassingen waar een grote gewichtsbesparing gewenst is ten opzichte van glas. Denk daarbij aan ramen in caravans, grote aquaria, windschermen in de tuin, daken van carports, of aan een eenvoudig te monteren voorzetraam tegen kou en tocht.
 

PLEXIGLAS IS DUURZAAM

 

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, doet plexiglas qua warmte-isolatie niet onder voor gemiddelde glassoorten. Daarnaast is Plexiglas doorgaans licht- en UV-bestendig, en kan het goed tegen allerlei weersomstandigheden. Uitermate geschikt dus om buiten te gebruiken! Plexiglas is duurzaam, verkleurt en verweert niet, en blijft er vele jaren lang uitzien als nieuw.

 

 

ZIJN ER OOK NADELEN?

 

Plexiglas is weliswaar steviger dan glas, maar aan de oppervlakte zachter, en daardoor gevoeliger voor krassen. Bovendien wordt Plexiglas meestal ook niet gebruikt op plaatsen waar veiligheid voorop staat, omdat het kunststof minder bestand is tegen hitte

INFORMATIE LINK 

Plexiglas: https://www.youtube.com/watch?v=mhsbiCqdiFY

 

 

COMBINEER DIBOND MET ACRYL

En er is nog meer mogelijk, combineer het Dibond met een toplaag van Acryl van 3 mm voor een nog luxere uitstraling.

Een Dibond achterplaat zorgt voor stevigheid van de foto en het Acryl bovenop de foto creëert diepte, glans en een intensiteit aan kleuren zodat de foto een echte eye-catcher in uw interieur is.

Een top product dat uitblinkt dankzij de hoogwaardige afwerking en stijlvolle uitstraling.